İSMİNİZ ASLA KADERİNİZ DEĞİLDİR

Dedenizin veya babaannenizin ismini veya babanızın okurken etkilendiği bir romandaki karakterin adını ömrünüz boyunca taşımak zorunda değilsiniz.

Ailenizin sizin için belki çok da üzerinde durmadan seçtiği isim, özel yaşantınızı ve iş hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir ve yine toplumdaki konumunuzun belirlenmesinde negatif bir etken olabilir veya isminizden hiç de hoşnut değilsinizdir.

Medeni Kanun’un 27. maddesinde adın yalnızca haklı sebeplerin varlığı halinde değiştirilebileceği kabul edilmiştir. Bu nedenle adını değiştirmek isteyen kimsenin haklı bir sebep ileri sürmesi gerekmektedir.

Adın değiştirilmesindeki haklı sebepler sınırlı olmamakla birlikte genellikle üç gruba ayrılır;

Kişisel sebepler ; Adın, gülünç, çirkin yada kişinin ilerlemesine engel olacak nitelikte bulunması, karışıklık yaratması, kolay algılanamaması, işlemlerde sorun  yaratması v.s.

Aile ilişkilerinden doğan sebepler ; Bu sebepler genellikle soyadının değiştirilmesinde söz konusu olur. Soyadının değiştirilmesiyle, kişi ile bağlı bulunduğu aile arasındaki (ad yönünden olan ) bağ kopacağı için hakim haklı sebebin varlığının tespitinde çok dikkatli davranır.

Ticari faaliyete ilişkin sebepler ; Bir kimsenin adının ticari faaliyetini etkilemesi de, değiştirilmesi için haklı sebep olabilir. Bunun aksine, kişinin soyadının değişmesi onun ticari faaliyetini olumsuz etkileyecekse, eski soyadını kullanmaya devam etmeyi istemesi haklı sebep sayılmalıdır. Örneğin ticaret hayatında kocasının soyadı ile tanınan kadının, boşanmadan sonra da eski soyadını taşımaya devam etmek istemesi, haklı sebeptir.

Yukarıda sayılan gruplara girmese bile, adın değiştirilmesini haklı gösterecek başka sebepler de mevcuttur. Bunun tespiti bir avukat vasıtası ile de yapılabilir.

Adın değiştirilmesi sadece dava yoluyla mümkündür. Adın değiştirilmesini isteme hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardan olduğu için hak sahibi ya da avukatı aracılığı ile ileri sürülmesi gerekir.

Ergin, ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan kişiler adlarının değiştirilmesini isteme hakkına sahiptirler. Diğer durumlarda da haklı bir çıkarın bulunması halinde kanuni temsilciler bizzat ya da avukat vasıtası ile adını değiştirmek isteyen adına dava açabilirler.

Mahkemenin adın değiştirilmesine ilişkin kararı, ilgilinin nüfus kütüğüne kayıt edilir ve ayrıca ilan olunur. Adın değişmesi kişinin kişisel durumunu etkilemez. Yani kişinin sadece adı değişir diğer kişisel durumlarında bir değişiklik olmaz.

Dava ile ilgili süreç mahkemelerdeki yoğunluğa göre farklılık göstermektedir. Ancak işlemlerin avukat tarafından takip edilmesi oldukça yararınıza olacaktır.

Yorum bırakın

Filed under aile hukuku, hukuk, isim değiştirme, isim değiştirme avukatı, soyisim değiştirme, soyisim değiştirme avukatı

Yorum bırakın